Hoe kies je de juiste dekbedmaat? Onze gids voor een comfortabele slaap

Hoe kies je de juiste dekbedmaat? Onze gids voor een comfortabele slaap

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw dekbed, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen om ervoor te zorgen dat je comfortabel slaapt. Een dekbed dat te klein is kan ervoor zorgen dat je het koud hebt en oncomfortabel ligt, terwijl een dekbed dat te groot is kan leiden tot onnodig gesleep en ongemak. In deze blog geven we tips voor het kiezen van de juiste dekbedmaat, zodat je zonder zorgen kunt slapen en elke nacht comfortabel wakker wordt.

 

 In het kort:

  • Leer hoe je de juiste dekbedmaat kiest voor een comfortabele slaap
  • Er worden verschillende maten en afmetingen behandeld, en tips voor het opmeten van jouw bed
  • Verschillende overwegingen voor alleenstaande slapers, of het delen van het bed met iemand met een andere slaaptemperatuur
  • Extra tips voor het kiezen van de juiste maat voor kinderen en baby's
  • Kom erachter hoe je twee verschillende maten op één bed kan combineren

 

Snelle links

Maten en afmeting

Overwegingen bij het kiezen van de juiste maat

Extra tips: kies de juiste maat voor jouw kind/baby

Conclusie

 

Maten en afmeting

Er zijn verschillende maten en afmetingen beschikbaar wanneer het gaat om dekbedden. De meest voorkomende maten zijn:

- single (vanaf 90x200 tot 140x200)
- double (tussen 140x200 tot 200x220)
- king size (240x220 tot 260x220)
- super king size (Alles hierboven)

hoewel deze kunnen variëren per land of merk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste maat kiest voor jouw bed, zodat je dekbed er mooi op past en je genoeg ruimte hebt om comfortabel te liggen.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste maat kiest, is het handig om je bed op te meten. Meet de lengte en breedte van je matras, en houd hier rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een dekbed. Het is ook handig om te weten dat sommige dekbedden iets groter zijn dan het bed waarop ze liggen, zodat ze mooi tot aan de rand van het bed vallen en de beddengoed mooi op hun plaats blijft.

Houd rekening met de dikte van het dekbed. Als je het bed deelt met iemand die warmer of kouder slaapt dan jij, kan het handig zijn om te overwegen om twee verschillende dekbedden te kopen. Zo kan iedereen comfortabel slapen.

 

Overwegingen bij het kiezen van de juiste maat

Het formaat is zoals hierboven al vermeld volledig afhankelijk van jouw wensen.  Als je een tweepersoonsbed hebt, maar alleen slaapt, kan het handig zijn om te overwegen om een grotere maat te kiezen, zodat je genoeg ruimte hebt om comfortabel te liggen. Aan de andere kant, als je het bed deelt met iemand die warmer of kouder slaapt dan jij, kan het handig zijn om te overwegen om twee verschillende dekbedden te kopen of om een dekbed met twee verschillende warmtegraden te kiezen. 

Waterbed/stapelbed

Als je een ander type bed hebt, zoals een waterbed of een stapelbed, kan het nodig zijn om speciale dekbedden te kopen die speciaal zijn ontworpen voor dit type bed. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een dekbed koopt dat past op het bed en dat comfortabel is om op te liggen.

Bepaal welke leeftijd het dekbed gaat gebruiken

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de persoon die het dekbed gaat gebruiken. Als je een dekbed koopt voor een kind of baby, kan het handig zijn om te overwegen om een kleiner formaat te kiezen, zodat het dekbed makkelijk te wassen is en langer mee gaat. 

Dekbedden combineren op één bed 

Tot slot, is het mogelijk om twee verschillende maten te combineren op één bed? Hoewel dit technisch gezien mogelijk is, kan het visueel aantrekkelijk zijn en kan het leiden tot onnodig gesleep. Het is daarom aan te raden om één dekbed te kiezen in de juiste maat voor jouw bed, zodat je comfortabel kunt slapen zonder dat je hoeft te denken aan het verplaatsen van het dekbed.

 

Extra tips: kies de juiste maat voor jouw kind/baby

Als je een dekbed koopt voor een kind of baby, kan het handig zijn om te overwegen om een kleiner formaat te kiezen, zodat het dekbed makkelijk te wassen is en langer mee gaat. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het dekbed veilig is voor kinderen en dat het voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. 

Mocht je kind nog vaak in bed plassen, kies dan voor een dekbed dat makkelijk in de wasmachine gaat. Hiernaast adviseren wij altijd om een dekbed te kiezen dat met jouw kleine meegroeit. Is het dekbed net 20 cm te groot voor het bed maar groeit jouw kind nog? Kies dan voor die 20 cm extra.

 

Conclusie

Een dekbed dat te klein is kan ervoor zorgen dat je het koud hebt en oncomfortabel ligt, terwijl een dekbed dat te groot is kan leiden tot onnodig gesleep en ongemak. Door de tijd te nemen om de juiste maat te kiezen, kan je ervoor zorgen dat je comfortabel slaapt en elke nacht wakker wordt met een gevoel van welbehagen.

We geven ook aan hoe het kiezen van de juiste dekbedmaat kan bijdragen aan een comfortabelere nachtrust. Als je genoeg ruimte hebt om comfortabel te liggen en je niet te warm of te koud hebt, zal je beter kunnen slapen en je meer uitgerust wakker voelen. Door de juiste maat te kiezen, kan je ervoor zorgen dat je elke nacht goed slaapt en dat je de volgende

 

Volgende lezen

5 simpele tips voor het wassen van beddengoed om het fris te houden
Wat is het verschil tussen bedsprei en een bedrukt dekbed?

1 reactie

Hans de Ridder

Hans de Ridder

Duidelijk

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.