5 simpele tips voor het wassen van beddengoed om het fris te houden

5 simpele tips voor het wassen van beddengoed om het fris te houden
Beddengoed is iets waar we allemaal mee in contact komen wanneer we gaan slapen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het schoon en fris is. Het regelmatig wassen van beddengoed kan helpen om de hygiëne te behouden en om een aangenaam slaapklimaat te creëren. Maar hoe vaak moet je beddengoed wassen en hoe doe je dit op de juiste manier? Hier zijn vijf simpele tips om je te helpen bij het wassen van beddengoed.


 In het kort

 • Vijf tips voor het wassen van beddengoed om het fris te houden
 • Hoe vaak je beddengoed moet wassen
 • Welke wastemperatuur het beste is voor verschillende materialen
 • Hoeveel wasmiddel je moet gebruiken
 • Welke toevoegingen je kunt gebruiken om het beddengoed extra te reinigen of op te frissen
 • Hoe je het beddengoed op de juiste manier kunt drogen
 • Bonus tip over het gebruik van een stomerijservice voor bepaalde items van beddengoed
 • Extra resources voor meer informatie over het wassen van beddengoed

 

Snelle links naar de onderwerpen

Tip 1: hoe vaak moet je beddengoed wassen? Overweeg factoren zoals persoonlijke hygiëne, het type beddengoed en hoe vaak het wordt gebruikt.

Tip 2: kies de juiste wastemperatuur voor het type beddengoed dat je wast. Beschrijf de verschillende materialen en welke temperatuur het beste is.

Tip 3: gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Leg uit hoe dit bepaald wordt door de hoeveelheid beddengoed en het type wasmiddel dat je gebruikt.

Tip 4: gebruik eventueel toevoegingen zoals wasverzachter of bleek om het beddengoed extra te reinigen of op te frissen. Leg uit wanneer het gebruik hiervan aan te raden is.

Tip 5: droog het beddengoed op de juiste manier. Beschrijf de verschillende manieren om beddengoed te drogen en welke het beste is voor het type beddengoed.

Bonus tip: overweeg het gebruik van een stomerijservice voor bepaalde items van beddengoed, zoals dekbedden of kussens.

Conclusie: samenvatting van de belangrijkste punten en hoe ze kunnen bijdragen aan het behoud van schoon en fris beddengoed.

Extra resources: verwijzingen naar andere nuttige bronnen voor het wassen van beddengoed, zoals online handleidingen of professionele stomerijservices.

 

Tip 1: Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder persoonlijke hygiëne, het type beddengoed en hoe vaak het wordt gebruikt. Als algemene richtlijn kun je het volgende hanteren:

 • Lakens: was ze elke week of twee weken.
 • Kussenslopen: was ze elke week of twee weken.
 • Dekbedovertrekken: was ze om de drie tot vier weken.
 • Dekbedden: was of stomerij ze om de zes tot acht maanden.
 • Kussens: stomerij ze om de twaalf tot achttien maanden. 

Houd er rekening mee dat dit alleen richtlijnen zijn en dat het verstandig is om naar je eigen behoeften te kijken. Als je bijvoorbeeld een zweterig slaper bent, wil je misschien vaker je lakens wassen. Of als je huisdieren hebt, kan het nodig zijn om vaker je dekbedovertrekken te wassen vanwege eventuele haren. 

 

Tip 2: Kies de juiste wastemperatuur

Het is belangrijk om de juiste wastemperatuur te kiezen voor het type beddengoed dat je wast, omdat dit kan bepalen hoe effectief het wasproces is en hoe goed het beddengoed na het wassen zal behouden zijn. Hier zijn enkele richtlijnen voor de verschillende materialen:

 • Katoen: dit kan op hoge temperaturen gewassen worden zonder dat het beschadigd raakt. Was katoen op 60 tot 90 graden voor de beste hygiëne en om vlekken te verwijderen.
 • Linnen: dit kan ook op hoge temperaturen gewassen worden zonder dat het beschadigd raakt. Was linnen op 60 tot 90 graden voor de beste hygiëne en om vlekken te verwijderen.
 • Synthetische materialen: deze kunnen gevoeliger zijn voor hitte en krimpen. Was synthetische materialen op lagere temperaturen, tussen de 30 en 60 graden. Gebruik eventueel een koudwasprogramma voor extra zachtheid en om krimp te voorkomen
 • Wol: wol is gevoelig voor hitte en kan krimpen of vervormen wanneer het op te hoge temperaturen gewassen wordt. Was wol op een lage temperatuur van 30 graden of gebruik een koudwasprogramma

 

Tip 3: Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel 

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken om ervoor te zorgen dat het beddengoed goed schoon wordt, maar om te voorkomen dat er te veel resten van wasmiddel achterblijven in het beddengoed. Dit kan leiden tot huidirritatie of allergische reacties.

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid beddengoed die je wast en het type wasmiddel dat je gebruikt. Volg de aanwijzingen op het wasmiddel etiket en pas aan naar eigen behoefte. Als je bijvoorbeeld een hoge waterhardheid hebt, kan het nodig zijn om meer wasmiddel te gebruiken om voldoende schuim te krijgen om het beddengoed goed te reinigen.

 

Tip 4: Gebruik eventueel toevoegingen

Er zijn een aantal toevoegingen die je aan het wasproces kunt toevoegen om het beddengoed extra te reinigen of op te frissen. Hier zijn enkele opties:

 • Wasverzachter: dit kan helpen om het beddengoed zachter te maken en een aangename geur te geven. Gebruik het volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Bleek: dit kan helpen om vlekken te verwijderen en het beddengoed te bleken voor een frissere uitstraling. Gebruik het volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd er rekening mee dat bleek niet geschikt is voor alle materialen, zoals wol of spijkerstof.

 

Tip 5: Droog het beddengoed op de juiste manier

Het is belangrijk om het beddengoed op de juiste manier te drogen om te voorkomen dat het krimpt of beschadigd raakt. Hier zijn enkele opties:

 • In de droger: dit is een snelle en gemakkelijke manier om het beddengoed te drogen, maar houd er rekening mee dat sommige materialen, zoals wol of spijkerstof, gevoelig kunnen zijn voor hitte en beter afgedroogd kunnen worden aan de lucht. Gebruik een lage temperatuur en een delicaat programma voor deze materialen.
 • Aan de lucht: dit is een goede optie voor materialen die gevoelig zijn voor hitte, zoals wol of spijkerstof. Hang het beddengoed op een droge en goed geventileerde plek op en laat het volledig drogen voordat je het opmaakt.
 • Strijken: sommige mensen strijken het beddengoed na het wassen om het glad te maken en eventuele kreukels te verwijderen. Houd er rekening mee dat dit meer tijd kost en dat sommige materialen, zoals synthetische stoffen, niet geschikt zijn om te strijken.

 

Bonus tip: Overweeg het gebruik van een stomerijservice

Er zijn bepaalde items van beddengoed, zoals dekbedden of kussens, die moeilijk te wassen zijn of speciale behandeling nodig hebben. In dit geval kan het overwegen waard zijn om een stomerijservice te gebruiken om ze professioneel te laten reinigen. Dit kan ervoor zorgen dat ze langer mee gaan en dat ze hygiënischer zijn.

 

Conclusie

Het regelmatig wassen van beddengoed is belangrijk om de hygiëne te behouden en om een aangenaam slaapklimaat te creëren. Door de juiste wastemperatuur, hoeveelheid wasmiddel en droogmethode te kiezen, kan je ervoor zorgen dat het beddengoed langer mee gaat en comfortabel blijft. Overweeg ook het gebruik van toevoegingen zoals wasverzachter of bleek om het beddengoed extra te reinigen of op te frissen. En als je moeite hebt met het wassen van bepaalde items, zoals dekbedden of kussens, kan het overwegen waard zijn om een stomerijservice te gebruiken.

 

Extra resources:

Volgende lezen

Slecht in slaap komen/ moeilijk slapen? Verhelp dit door middel van deze 5 tips!
Hoe kies je de juiste dekbedmaat? Onze gids voor een comfortabele slaap

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.