Slecht in slaap komen/ moeilijk slapen? Verhelp dit door middel van deze 5 tips!

Slecht in slaap komen/ moeilijk slapen? Verhelp dit door middel van deze 5 tips!

Kun jij moeilijk je draai vinden? En kom je al een tijdje lastiger in slaap? Dan zal deze blog jouw helpen! In deze blog zullen we kort behandelen wat er aan de hand kan zijn, hoe het tot slechter slapen tot stand komt en wat je zelf kan doen om een betere slaap te krijgen. Zodat je weer uitgerust en heerlijk wakker kunt worden.

 

 In het kort

 • Slapen is nodig om uit te rusten, ga na hoelang je al tegen dit probleem aanloopt en wanneer het is begonnen.
 • Een slaapdagboek klinkt misschien suf maar zal je helpen met het bijhouden van je progressie
 • Probeer je slaapprobleem bespreekbaar te maken door het uit te spreken zul je merken dat het zal helpen om het te verhelpen. 
 • Slaapadviezen die wij iedereen adviseren zijn:
 1. Ga sporten en bewegen dit zorgt voor veel rust
 2. Neem s’avonds geen koffie of andere drank met nicotine
 3. Stop een uur voordat je gaat slapen met het kijken naar digitale objecten en vermijd blauw licht
 4. Zorg dat je een routine krijgt in zowel op- als naar bed gaan.


  Snelle links naar de onderwerpen:

  Hoe ontstaan slaapproblemen?

  Welke vorm van slapeloosheid heb ik?

  Wat kan ik zelf doen bij slaapproblemen?

  Hoe kan ik slaapproblemen voorkomen in de toekomst?

  Hoe herken ik de opkomst van slaapproblemen?

  Wat kan ik doen zodra ik niet van mijn problemen afkom?

   

  Hoe ontstaan slaapproblemen? 

  Slaapproblemen worden ook wel Insomnia genoemd. De oorzaak van slaapproblemen kunnen door veel manieren worden veroorzaakt. De meest voorkomende reden is door een periode van stress of emotionele gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare. Het begint vaak met enkele nachten wat minder slapen waarna het vervelend genoeg uitbreidt tot een vicieuze cirkel. Het lastige hieraan is dat hoe vaker je slecht slaapt of het gevoel hebt dat dit zo is, je hier steeds meer geërgerd door kan raken.  Waardoor het slapen alleen nog maar verslechterd.

  Hoe meer je hierin verstrikt raakt kan het probleem alleen maar verergeren zo is het goed om te weten waar je slapenloosheid vandaan komt.

   

  Welke vorm van slapeloosheid heb ik?

  Slapeloosheid kan zowel een fysieke als psychische probleem zijn. Om te achterhalen welke vorm jij hebt kun je een zelftest doen, hieruit komt een resultaat waaruit je kan herleiden wat voor probleem het is.

   

  Wat kan je doen tegen slaapproblemen?

  Wat kan ik zelf doen bij slaapproblemen?

  Als eerste is het belangrijk om te weten waar het probleem vandaan komt, zodra dit duidelijk is kan er gekeken worden naar oplossingen. Veel slaapproblemen komen door zorgen en situaties uit het verleden. Uit onderzoek is gebleken dat het praten hierover al veel kan helpen bij het verlichten van deze zorgen.

  Onze slaapadviezen

  Het is ook belangrijk om te weten of dergelijke gewoontes de slapeloosheid in stand houden, probeer dan ook eens je slaapritme te veranderen. Ook kan er gekeken worden naar een goede voorbereiden zodat je alles doet om een betere nachtrust te verkrijgen.

  Toepasbare tips:

  1. Voorbereiden is het halve werk, dit is bij slapen ook het geval! Zorg dat je je slaap voorbereid als je slechter slaapt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te sporten in de avond zodat je lichaam al wat uitgeputter is.
  2. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen voedsel meer dit zorgt ervoor dat je spijsvertering rust krijgt tijdens de nachtrust.
  3. Drink avonds geen koffie of nicotine meer en andere middelen.
  4. Vermijd voor het slapengaan alle elektronische apparaten waarvan blauw licht afkomt. Dit zal helpen beter in slaap te komen.
  5. Probeer voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen zoals: Eén boek lezen, warm bad, meditatie of een avondwandeling.
  6. Zorg dat uw slaapkamer alleen gebruikt wordt als slaapkamer en verwijder alle werk/relax gerelateerde voorwerpen.
  7. Zorg voor een gezond slaapritme, dus sta op vaste tijden op en ga ook rond een vaste tijd naar bed.
  8. Probeer geen middagdutjes te doen! Dit verbergt het probleem juist en verbetert het niet.

  Probeer bij het toepassen van deze tips echt te kijken naar wat jezelf makkelijk kan toepassen. Het is geen probleem om enkele tips niet in praktijk te brengen, wel zal het slapen er alleen maar op verbeteren indien ze allemaal gebruikt worden.

   

  Wat als dit ook niet werkt?

  Het kan ook helpen om medicatie te nemen, wel raden we altijd af dit te nemen zonder duidelijke verwijzing van je huisarts! Probeer het probleem eerst zelf op te lossen en schakel alleen hulp in zoals een arts als dit echt nodig is.  

   

  Hoe kan ik slaapproblemen voorkomen in de toekomst?

  Zoals we al in dit artikel behandeld hebben is slapeloosheid een probleem dit vaak komt door emotionele omstandigheden of veel stress. Dit kun je voorkomen door bij verbetering te kijken waar de problemen vanaf kwamen. Bijvoorbeeld als je in de avond stopt met koffie drinken en dit helpt bij het verbeteren van de slaap. Dit te erkennen als probleem en in de toekomst te vermijden, mocht je dan weer een slapeloze nacht hebben gehad vraag jezelf dan af heb je in de avond enige cafeïne gedronken? Indien dit Ja is weet je dat je in die hoek het probleem kunt zoeken.

  Verder zal je altijd in vlagen slapen en zijn er nachten dat je wat beter slaapt en nachten die wat minder zullen zijn. Houdt de hoop en geef niet te snel op, alles heeft tijd nodig. Ook kan mediteren helpen tegen slaap om meer rust te vinden en de stress van je af te gooien. Praat ook vooral tegen mensen als je merkt dat je wat gestrest bent.

   

  Hoe herken ik de opkomst van slaapproblemen? 

  Slaapproblemen ontstaan in een verloop van tijd, dit wil zeggen dat slaapproblemen niet van de een op de andere dag ontstaan. Wel kan je ze van tevoren zien aankomen en erkennen. Slaapproblemen hebben namelijk wat herkenningspunten:

  1. Moeilijk in slaap komen
  2. Vaak ben je een langere tijd gestress en word je vermoeid wakker
  3. Moeilijk uit je bed komen
  4. Lang wakker in bed liggen
  5. Middagdutjes in de middag 

  Dit zijn slechts enkele punten om slapeloosheid te erkennen. Indien je ze herkent handel dan zo snel mogelijk dit kan zorgen dat het probleem het snelste kan worden opgelost.

   

  Wat kan ik doen zodra ik niet van mijn problemen afkom? 

  Mocht je alles hebben geprobeerd en niet van je slapeloze nachten afkomen? Zoek dan hulp bij een slaapcoach of huisarts. Soms kan medicatie helpen bij dit probleem wel raden we altijd aan dit probleem zelf op telossen en pas hulp te zoeken zodra het nodig is.

  Bronnen gebruikt bij de bron:

  Lentis

  Thuisarts

  Volgende lezen

  5 simpele tips voor het wassen van beddengoed om het fris te houden

  Laat een reactie achter

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.